Hout van Kraft
Hout van Kraft
brandiacs

PORTFOLIO

Lakkastje

lakkastje

“Kijk maar wat je ermee kunt.” Hoofdbrekens heeft het me gekost. Dit kleine Oosterse sieradenkastje. Maar mijn oud-collega was er heilig van overtuigd. “Dit lukt je vast, en ik heb geen haast.” Het kastje was zwaar beschadigd, de zijkanten kaal tot op het dunne hout. Het enige wat ik kon doen, was afblijven van de voorkant, maar de zijkanten geheel afschuren en dan voorzichtig zoekend, mijn weg vinden naar de juiste kleuren, de juiste penseelstreek.

“Maar zo herinner ik het mij. Zo stond het op de kast bij mijn moeder.” Een mooier compliment kon ik niet krijgen.

Toilettafel

toilettafel

Waarschijnlijk stond dit tafeltje al meer dan 25 jaar in de hoek van de schuur weg te teren. Ongebruikt, weggezet en voor mij een hele uitdaging. Hoe knap je zoiets op? En waarmee? Dankzij de cursus en praktijkruimte in een restauratieatelier leerde ik onder andere politoeren. Nu is het tafeltje een pronkjuweel in een Franse slaapkamer.


Hobbelpaard

hobbelpaard

Voor zijn eerste kleinkind. Eind jaren ’70 maakte mijn vader dit hobbelpaard. Kleinzoon genoot. En ook, vele jaren later, zijn eigen zoontje, dromend van veldtochten en ridders te paard. Maar de jaren lieten zich afzien, evenals het stoere gebruik: butsen, een gebroken handvat, een kapot voetenbankje.

Maar nu maakt met zichtbaar plezier de achterkleindochter van mijn vader nieuwe avonturen mee met het hobbelpaard. Fier staan weer zijn manen, de ogen gericht op nieuwe avonturen